Vad är kefir?

Kefir är en form av kulturmjölk som tillverkas med hjälp av kefirkorn eller kefirgryn som tillsättes i mjölk och sedan silas ifrån och återanvänds vid nästa kefirtillverkning. När man tillverkar kefir själv hemma så är det viktigt att veta att grynen kan bli förstörda vid långvarig kontakt med metall, så plast eller träredskap bör användas. Den färdiga kefiren ska ej heller förvaras i metallkärl. Den färdiga kefiren är mycket hållbar och kan användas som konserveringsmedium för färskost och liknande, i stället för saltlag. Man byter då till nytt kefirvattnet cirka en gång i veckan.

Det finns många olika typer av mikroorganismer som används till kefir, men bakterien Lactobacillus acidophilus och jästsvampen Saccharomyces kefir är vanliga. Kefir har en jästaktig smak och är mest populär i Östeuropa. Kefir går att tillverka av nästan alla slags mjölksorter såsom exempelvis getmjölk, komjölk, hästmjölk, sojamjölk och kokosmjölk.

Kefir anses av många vara den främsta hemligheten till kaukasiernas goda hälsa vid hög ålder. Kefir innehåller rikligt med laktobaciller som bidrar till en sund och hälsosam tarmflora. Många som äter kefir regelbundet upplever en förbättrad hälsa.

Vassla från kefir är utmärkt att starta surdeg eller surkål med och hjälper till så att syrajäsningen kommer igång redan efter några timmar. Kefirgrynen kallas även tibetansk svamp eller kefirsvamp.

Det går även att syra fruktsafter och teer till kefirdrycker, men det finns en speciell sorts kefirgryn som kallas för vattenkefirgryn lämpar sig bäst till detta.

från wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar